03.12.2015

Це варто знати кожному! Проросле зерно - еліксир здоров'я


Пророщені (пророслі) зерна злаків і бобових давно вже рекомендуються представниками науки про здорове харчування. Адже про їхню користь людство знало давно. Гіппократ, індійські йоги і навіть наші предки в Стародавній Русі вживали ці зерна в їжу (готували каші, киселі, додавали в супи, наполягали кваси, варили пиво).




У наш час дуже багато прихильників здорового харчування самі пророщують зерна, вживаючи їх у вигляді салатів або окремим блюдом. Годяться для цього практично всі види культур, які присутні в раціоні харчування людини: пшениця, жито, ячмінь, всі види бобових, насіння соняшнику, арахіс.


Вважається, що пророщене зерно має в собі набагато більше звичайних вітамінів і прекрасно впливає на роботу організму в цілому, оскільки такі зерна є продуктом підвищеної біологічної цінності, в якому сконцентрована жива активна енергія та цінні поживні речовини, що відновлюють організм на клітинному рівні. Давайте дізнаємося про це детальніше.

Харчова цінність

При пророщуванні в зернах збільшується вміст деяких вітамінів групи В (наприклад, вітамінів В, В2 і РР - в середньому в 1,5-2 рази), вітаміну Е, з'являється в паростках і вітамін С, відсутній у звичайному зерні.В пророщенном зерні частково руйнуються фітати, що блокують засвоєння кальцію, магнію, цинку та інших мінеральних елементів. Також в пророщених зернах багато цукру і клітковини, які в даному виді легко засвоюються.


Таким чином, харчова цінність пророщених зерен пшениці, бобових рослин і сої значно вище продуктів їх переробки, тому що більша частина корисних речовин знаходиться в зародку зерна. І якщо зерно відправити на борошномельне виробництво, то корисні речовини (вітаміни групи В, мінеральні елементи, харчові волокна) здебільшого губляться, залишаючись у висівках.Користь для організму


Фахівці стверджують, що пророщені зерна, як пшениці, так і інших зернових є потужним стимулятором життєдіяльності організму:* регулюють і відновлюють життєво важливі процеси в організмі в будь-якому віці, підвищують імунітет , сприяють несприйнятливості до простудних захворювань;* забезпечують нормальний обмін речовин та повноцінну роботу нервової системи; покращують травлення, лікують екземи, виразку шлунка;* підвищують працездатність і поліпшують статеву функцію;*відновлюють гостроту зору, координацію рухів, колір і густоту волосся, укріплюють зуби;*омолоджують організм, завдяки наявності в проростках антиоксидантів: вітамінів А, С, Е та ферментів;* жива енергія свіжих проростків стимулює внутрішні самоочищення і самовідновлюються здатності організму, сприяє утворенню гемоглобіну; очищає кров;пророщені зерна є профілактичним засобом запобігання раку;* велика кількість магнію в пророщених зернах сприяє зниженню тиску, виведенню з організму холестерину, знижує ймовірність серцевих нападів;* пророщені зерна є ефективним засобом для зниження надлишкової ваги;*покращують сон; Пророщені насіння, зерна і боби легко засвоюються, містять набагато більше вітамінів, ніж інші продукти, а також оптимальне поєднання білків і вуглеводів



Як вибрати зерна


Необхідно дуже ретельно підійти до відбору та підготовки зерен, пам'ятаючи про те, що зерна могли бути оброблені якими- то шкідливими речовинами. Таке зерно відразу спливає на поверхню, коли його заливають водою. Краще всього придбати зерна в аптеках або відомих магазинах. Зерно, яке не проросло по закінченню двох діб, не варто вживати в їжу.Ні в якому разі не варто пророщувати зерно про запас, його можна зберігати в холодильнику не більше 48 годин. У готові блюда на основі пророщених зерен при тривалому зберіганні для кращого збереження бажано додавати сік лимона або мед. Але якщо зерна потемніли, нехай і в холодильнику, то вживати їх не слід.


Як проростити зерна в домашніх умовах
Найбільш поширеними для пророщування є зерна пшениці, жита, сочевиця, квасоля всіх видів, горох, гречка, насіння соняшнику, редису і т. д.
Класичний метод пророщування насіння:
1. Промити насіння (будь то пшениця, овес, гречка, маш, нут або щось ще);
2. Покласти насіння в ємність, щоб вони займали максимум половини її висоти;
3. Залити насіння водою (краще трохи теплою) так, щоб вода була зверху насіння щонайменше, ніж на 2 сантиметри;
4. Приблизно через 8 годин злити воду і промити семяна, які повинні вже дещо зміниться;
5. Накрити вологою марлею або якийсь інший чистою вологою ганчіркою їх (вже без води);
6. Приблизно ще через 8 годин (коли насіння трохи проростуть) ретельно промити Проростки промивати обов’язково перед їжею! У процесі розвитку насіння виділяють всякі непотрібності, бруд, отрути, шлаки… Можна також промивати іноді в процесі пророщування. Це навіть може прискорити їх зростання.Семена явно швидше ростуть, якщо з ними розмовляти і посилати любов. Теж стосується води, в якій вони знаходяться.


Рецепти


Пророщені паростки найкраще вживати на сніданок. Можна їсти і в сирому вигляді, ретельно пережовуючи, і в складі корисних і смачних страв.Важливий момент: деякі проростки бобових містять шкідливі для здоров'я речовини, які при кип'ятінні повністю руйнуються. Тому проростки соєвих бобів і гороху треба піддати обробці парою або відварити в киплячій воді протягом 3-5 хвилин. Проростки квасолі золотистої, сочевиці і люцерни можна спокійно їсти в сирому вигляді.

Простий салат
Виберіть на свій смак будь-які інгредієнти: терта морква, сухофрукти (інжир, чорнослив, курага, родзинки), свіжі фрукти, горіхи, свіжа зелень.Пропустіть через м'ясорубку пророщені зерна і додайте будь-які з перерахованих продуктів. Заправте медом і лимонним соком.

Салат фруктовий з паростками пшениці та соняшнику1 банан, 1 ківі, сир (краще домашній) - 100 гр ., зерна граната - 3 ст. ложки, зерна пшениці пророщені - 2 ст. ложки, насіння соняшнику пророщені - 2 ст. ложки, мед - 2 ст. ложки, сік 1/2 лимона.Пропустити через м'ясорубку пророщені зерна, натерти на тертці сир. Порізати дрібно фрукти. Все перемішати, заправити медом і лимоном, прикрасити зернами граната.

Салат "Солодка пшеничка"

1/2 склянки пророщених протягом 3 діб пшеничних зерен, 2 чайні ложки кунжутного або інших насіння, мед.Роздрібнити насіння і додати їх до пророщеним зернам. Додати мед за смаком.

Китайський салат

1/2 склянки пророщених зерен сої, 100 гр. листя китайського салату, 3 ст. ложки консервованого горошку, майонез.Насамперед відваримо протягом 3 хвилин паростки сої, потім промити їх водою. Подрібнюємо листя салату, додаємо горошок і паростки сої. Заправляємо майонезом. Можна додати трохи лимонного соку.Борошно для салатів, каш і напоївЗ пророщених зерен можна отримати борошно і посипати нею салати, каші. Для цього пророщені зерна підсушуємо і роздрібнюють в міксері. Таким же чином ми готуємо різні напої з соком, з медом, з вершками (молоко не варто використовувати). Борошно з зерен пророслого і підсушеного ячменю дуже корисна при діабеті. Рецепт дуже простий: три столові ложки цього борошна заливаємо літром окропу і приймаємо три рази на день по столовій ложки.


Кисіль з ячменю
Дуже корисний людям з діабетом, виразками шлунка і дванадцятипалої кишки кисіль на основі пророщених зерен ячменю. Зерна ячменю підготовляємо наведеними вище способами, готові зерна подрібнюємо на м'ясорубці або в кавомолці. Додаємо трохи холодної води, заливаємо окропом і ще пару хвилин кип'ятимо. Отриману суспензію залишаємо на двадцять хвилин і зціджує. Приймати такий кисіль потрібно свіжоприготованим протягом півмісяця.Кисіль з вівсаЦілющими властивостями володіє і кисіль з пророщеного вівса. Пророщений овес змолоти в кавомолці або м'ясорубці, розвести холодною водою, залити окропом і кип'ятити 1-2 хв. Ще 20 хв напій треба наполягати, процідити і пити свіжим. Цей кисіль хороший при панкреатиті, діабеті, виразці дванадцятипалої кишки. При ослабленому організмі можна влаштовувати двотижневий курс прийому такого киселю.

До речі, норма споживання людиною пророслого зерна - від 50 до 100 гр. за добу.