15.11.2015

Петрів батіг (цикорій) - яким Ви його ще не знали...

http://vichekyiv.blogspot.com/


Цикорій - це рослина, що використовується в наш час у лікувальних цілях та як альтернатива кавового напою. Користь і лікувальні властивості цикорію були виявлені людиною ще багато років тому, про нього згадували навіть автори античного світу - Пліній, Горацій, Паладій. Кулінарними властивостями цикорій наділили вже в 15 столітті, виявивши, що він є відмінною добавкою до закусок, салатів, а також може використовуватися для приготування кави.
До сьогоднішнього дня вирощування цикорію ведеться з двома цілями: кулінарної і лікувальної. Користь цієї рослини для здоров'я людини пояснюється складом цикорію: на 60% його корінь складається з інсуліну, а це відомий полісахарид, що входить в меню хворих на цукровий діабет. У корені цикорію міститься глікозид під назвою інтибін, а його широко використовують при виготовленні лікарських препаратів. Ці речовини сприяють тому, що в організмі відбувається розширення судин, припиняється тахікардія і заспокоюється нервова система.
Користь рослини цикорій пояснюється і вхідними в його склад цукрами, кількість яких не перевищує 15%, а також гіркими і смолистими речовинами. У корені цикорію присутні і органічні кислоти, корисні для роботи багатьох органів людини, а також вітаміни В, С і А. та лікувальні властивості цикорію проявляються не тільки завдяки корінню, але і квіток рослини. У них, наприклад, містяться глікозид, який бере участь в процесі гідролізу і сприяє розщепленню глюкози і эскулетина. Тому квітки теж використовують з лікувальною метою.

Листя і навіть насіння цикорію теж не залишаються без уваги. До їх складу входить інулін, а в соку, що виділяється з насіння, виявлено велику кількість лактуцина, тараксатерина, протокахетинового альдегіду. Варто відзначити, що в цикорії міститься велика кількість корисних і важливих для життя мікроелементів: заліза, марганцю, міді, цинку і селену, а також макроелементів - калію і кальцію, натрію і фосфору.
Користь відвару і настою, приготованого з кореня цикорію, проявляється заспокійливе дію на нервову систему, чого не можна сказати про традиційному кави. До того ж, цей відвар здатний чинити на організм протизапальну та протимікробну дію. Поки альтернативи кави краще, ніж цикорій, виявити не вдалося. Відвар з цикорію можна пити як самостійний, готовий напій, а також використовувати його як добавку до кави. При цьому корінь цикорію здатний нейтралізувати всі шкідливі впливи, що надаються кави на організм. В цикорії абсолютно не містить кофеїну. Для того, щоб додати рослина в каву або зробити відвар з нього, треба попередньо висушити коріння, листя і квітки цикорію. У подрібненому стані складу заливається окропом і настоюється, або готується відвар: чайна ложка готової суміші заливається окропом і вариться на слабкому вогні близько двадцяти хвилин.


Напій з цикорію показаний до регулярного вживання. Це буде сприяти поліпшенню кровообігу, а також виведення жовчного каменя. Напій на основі цикорію рекомендується людям, які страждають підвищеним артеріальним тиском. Дивовижні корисні і лікувальні властивості цикорію дозволяють отримати величезний заряд бадьорості вранці, а ввечері цей напій стане прекрасним заспокійливим.
Відомо, що вже в давнину цикорій застосовували як засіб, що усуває нудоту. Напій з нього рекомендували пити тим, у кого є проблеми з травленням: він не тільки налагодить роботу шлунка, але і посилить апетит. Користь цикорію проявлялася навіть у його чудодійний вплив на зорові органи, так як гострота зору збільшувалася. Корисним цикорій є при захворюваннях селезінки і печінки.

Приймати відвар з цикорію можна не тільки всередину, але і зовнішнім способом. Він володіє асептичним дією при лікуванні шкірних захворювань, наприклад, екземи. Він прискорює загоєння великих ран, а також здатний зменшувати розмір пухлин. Для обтирань готують спиртову настоянку з цикорію: на 30 гр. готової подрібненої суміші з частин рослини потрібно 150 мл спирту або горілки, склад прибрати в тепле, але не світле місце, через два тижні він буде готовий до застосування. Всередину такий засіб можна приймати по чайній ложці щодня, після їжі. Корисні і лікувальні властивості цикорію дозволяють сьогодні готувати з нього не тільки напій, але і мазі, креми, витяжки.
Цикорій проявив себе як відмінний засіб, що сприяє схудненню і виведенню з організму шкідливих шлаків. Цикорій має спалює дію на скупчуються жири, прискорюючи процес метаболізму, а тому зайві і непотрібні кілограми на вашому тілі почнуть зникати, а робота травної системи відновиться. В'яжучу дію цикорію - це користь при гастритах: обволікаючи слизову оболонку шлунку, він здатний зняти больові відчуття при загостреннях хвороби.


Незважаючи на всі корисні властивості, до вживання і зовнішнього застосування цикорію є ряд протипоказань. Враховуючи його здатність розширювати судини, не слід застосовувати цикорій при схильності до варикозного розширення вен і при геморої. Не рекомендується зловживати цукром і при алергії. Часте і регулярне вживання напою з цикорію може стати причиною надлишкової кількості в організмі вітаміну С. Надлишок аскорбінової кислоти викликає алергічні напади і набряк Квінке.
При наявності кашлю користь цикорію для інших органів також може зійти нанівець. Він не тільки здатний посилити вже наявний кашель, але і спровокувати його напади у дітей і дорослих людей. Тому при ГРВІ і захворюваннях дихальних органів пити напій з цикорію не рекомендується.
Слід пам'ятати, що будь-які важливі і лікувальні властивості цикорію можуть перетворитися на шкідливі, якщо захопитися вживанням продуктів з нього.